Fem elever står startklara på en löpbana

Idrott

Idrott på Stockholms Idrottsgymnasium

På Stockholms Idrottsgymnasium har du möjlighet att kombinera idrott och studier. Beläget mitt i Stockholm, omgivet av stadens pulserande energi och idrottsmöjligheter, ger vår skola dig en unik chans att fördjupa dig i din idrottskärlek. Oavsett om du är en motionär som älskar att röra på dig eller en ung elitidrottare som satsar på Sveriges topp, så är du välkommen här.

Vi erbjuder tre olika sätt att kombinera dina gymnasiestudier med din idrottsinriktning. Med vår Nationellt Godkända Idrottsutbildning (NIU) kan du fördjupa dig i din idrott och samtidigt få en gedigen gymnasieutbildning. För dig som är intresserad av personlig träning och hälsa finns vår PT-profil där du inte bara utvecklar dina idrottsliga färdigheter, utan också lär dig att guida andra mot en hälsosammare livsstil. Dessutom har vi vår Idrottsprofil, som passar dig som vill kunna utöva valfri idrott med egen tränare.

Läs mer om våra idrottsalternativ nedan.

Vanliga frågor

Hur ansöker jag till nationell idrottsutbildning (NIU)?

Vilka kurser läser jag som går NIU?

Vad är idrottsprofilen?

Hur ansöker jag till idrottsprofilen?

Kan jag läsa idrottskurserna inom idrottsprofilen även om jag inte har någon tränare?

När har ni träningstid?

Min idrott finns inte som NIU-idrott, kan jag läsa hos er ändå?

Vilka idrotter kan du läsa inom ramen för skolans Idrottsprofil?

Vad händer om man blir skadad?

Poängplan

Här kan du ladda ned en PDF för
den samlade poängplanen.

Ladda ned PDF

Kontakt

Biträdande rektor & NIU-ansvarig

Fredrik Sohlberg

Telefon: 072-389 61 90

@

PT och Idrottsprofilsansvarig & lärare Idrott och hälsa

Johan Larsson

@

Studie- och yrkesvägledare

Åsa Larsson

Telefon: 076-696 69 01

@

Ordet "NIU" mot röd bakgrund.

En nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) vänder sig till dig som idrottar på elitnivå och vill satsa på såväl utbildning som idrott. Som NIU-elev läser du 400 poäng inom ämnet specialidrott fördelat på tre år. Förutom träning inom din idrott erhåller du bland annat kunskaper om hur den egna kroppen fungerar i tränings- och tävlingssammanhang och lär dig att använda och utvärdera träningsmetoder för att utveckla prestationsförmågan. Här får du möjlighet att ta del av Stockholms Idrottsgymnasiums breda utbud av idrotter samtidigt som du får en högkvalitativ utbildning.

Ansökan till en nationell idrottsutbildning sker i två steg:

1. Ansök till din idrott senast den 1 december. Ansökan hittar du under respektive idrott på vår hemsida. Du blir därefter kallad till provträning samt intervju.

2. Ansök till skolan samt till det program som du vill gå via
Gymnasieantagningen.

Klicka här för att se vilka idrotter du kan kombinera med NIU.

Om du är intresserad av träning och vill arbeta med människor kan vår PT profil vara något för dig. Du läser en förberedande PT-utbildning där kurserna ger dig både kurspoäng och diplom. PT-profilen utgör 200 poäng av ditt individuella val genom kurserna Träningslära 1 och 2.

Ansökan
Du behöver inte göra någon separat ansökan för att läsa PT-profilen utan söker till skolan via Gymnasieantagningen och väljer PT-profil som individuellt val i årskurs 2 och 3.

Läs mer om PT-profilen här.

Om du är engagerad i en idrott och vill kombinera ditt idrottande med studier kan idrottsprofilen vara något för dig. Här läser du 200 poäng inom ämnet Idrott och hälsa specialisering, som utgör ditt individuella val. Idrottsprofilen går att kombinera med vilken idrott som helst.

Ansökan
Du behöver inte göra någon separat ansökan för att läsa Idrottsprofilen utan söker till skolan via Gymnasieantagningen och väljer Idrottsprofilen som individuellt val i årskurs 2 och 3.

Läs mer om idrottsprofilen här.