Närbild av en uppslagen bok.

Gymnasievalet

Information till dig som ska välja gymnasium

Att göra sitt gymnasieval kan kännas rörigt och det är mycket att hålla reda på. Men vi vill hjälpa dig! Nedan har vi listat tips inför ditt val.

Rangordna dina val

I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker så att den utbildning du helst vill komma in på står som första val. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan stryks du från utbildningar med lägre rangordning. Lägg in flera val för att förbättra dina möjligheter att få en gymnasieplats.

Ta reda på fakta inför gymnasievalet

Mycket är nytt med gymnasiet och att få en välgrundad känsla för ett program på en skola kan vara väldigt svårt bara via en katalog eller hemsida. Besök skolorna, på öppna hus eller mässor, och känn verkligen efter. Var inte rädd för att ställa frågor och jämföra olika alternativ.

Välj med hjärtat och utifrån dina intressen

Tänk på vad du är intresserad av. Vilka är dina starka sidor? Talanger? Favoritämnen? De ämnen du gillar kanske även är de ämnen som du har lätt för och kan få bra betyg i.

Vad är viktigt för dig inför gymnasievalet?

Vill du kunna studera i mindre grupper, ha nära till skolan eller gillar du ett visst kursupplägg? Kanske finns det något speciellt i gymnasieprogrammets innehåll som du absolut vill läsa eller en schemastruktur som du föredrar? Tänk igenom detta innan du gör ditt val.

Behörighet inför vidare studier

Alla utbildningar på SIG är högskoleförberedande och ger minst grundläggande behörighet. Vissa högskoleutbildningar kräver särskild behörighet så det kan vara bra att redan nu fundera över vilken behörighet som krävs för att komma in på den utbildningen du vill studera i framtiden.

Bolla idéer med SYV

Boka en tid med din studie- och yrkesvägledare på din skola, som hjälper dig att sortera bland dina alternativ. På SYV-sidan finns mer information för dig som går i grundskolan eller på gymnasiet.

Byt till Stockholms Idrottsgymnasium

Om du redan studerar på en gymnasieskola men är intresserad av att byta till Stockholms idrottsgymnasium är du är varmt välkommen att ansöka om en plats hos oss.

För att ansöka om en plats måste du ladda ner och fylla i nedan blankett. Skicka den sedan till vår studie- och yrkesvägledare.

Ladda ner blanketten här (PDF)

*ofullständig ansökan kommer inte att behandlas

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Åsa Larsson

Telefon: 076-696 69 01

@

Vanliga frågor

Vad är det för antagningspoäng för de olika programmen?

Hur ansöker jag till Stockholms idrottsgymnasium?

Hur ansöker jag till nationell idrottsutbildning (NIU)?

Hur ansöker jag till idrottsprofilen?

Kan man läsa fler än 2 kurser som individuellt val?

Vad är meritpoäng?

Finns det någon samlad syv-information för elever och föräldrar?

Här hittar du poängplaner för våra program på SIG.

Poängplaner för samtliga program

Här kan du ladda ner SIGs programbroschyr i PDF-format.

Stockholms Idrottsgymnasiums broschyr (PDF)

Här hittar du antagningsgränser och median som gällde för antagningen HT-2023 på SIG.

Antagningsgränser och median på Stockholms Idrottsgymnasium