Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i klättring på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Du har möjlighet att välja NIU i klättring oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december här!

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten? 
Harry Denanto: har klättrat i 18 år och tävlat i all sportklättring nationellt och internationellt. Har coachat atletklättrare på elitnivå i 10 år.

Vart tränar ni eleverna och hur ofta?
Vi tränar på Klättercentret Telefonplan och Solna två gånger i veckan, tisdag och torsdag förmiddag.

Hur är träningarna uppbyggda? 
Generellt fokuserar vi på den tekniska delen och kroppskoordination i klättringen under en av veckans lektioner. Sedan ägnar vi oss åt mind set och strategi i tävlingar under den andra lektionen. Klättring handlar inte bara om styrka utan går hand i hand med tekniken. Man måste växa inom båda delarna i takt med varandra för att lyckas och kunna utvecklas.

Hur går uttagningarna till? 
Du behöver ha ett rött eller grönt kort i klättring och veta hur man säkrar sig, samt söka godkännande från Svenska klätterförbundet och skolan. Men viktigast är att du brinner för klättring och vill utvecklas.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna? 
Fördelen med att läsa NIU-klättring på Stockholm Idrottsgymnasium är att man får möjlighet att träna under de tider då det inte är så mycket folk i klättersalarna. Då får eleverna mer utrymme och bättre möjligheter att instrueras av sin tränare.  

Vilka borde söka NIU på SIG? 
De som är motiverade till att bli bättre på klättring och som vill delta i tävlingar borde söka. Det är fler och fler tjejer håller på med sporten och antalet som söker utbildningen som inte är från Stockholm ökar.

Kontakt
Harry Denanto
E-post harry.denanto@idrottsgymnasiet.se