Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i fäktning på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Du har möjlighet att välja NIU i fäktning oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december.

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten?

Solt Serra – NIU-ansvarig: Huvudtränare på DIF och född i en av de största fäktningsnationerna, Ungern. Som fäktare har han haft förmånen att fäkta och träna med världens starkaste fäktare sedan han blev en del av det ungerska landslaget. Sedan 2013 arbetar han som tränare med fäktare på hög nivå. Solts personliga tankar kring hur han kommer bidra till NIU-elevernas undervisning:

”Jag tror att min passion för fäktning, min erfarenhet och min undervisningsmetod från Ungern kan hjälpa fäktare att nå en elitnivå.”

Johan Lewin – Fys-ansvarig: Studerar idag vid Gymnastik- och Idrottshögskolan GIH och är inne på sista året av sin kandidatexamen i Sportsience & Coaching. Arbetar utöver NIU som tränare för DIFs barn & ungdomsgrupper samt är landslagsfäktare

Vart tränar ni eleverna och hur ofta?
Träningarna utgår ifrån Djurgårdens fäktsal i Ropsten där det finns tillgång till pister, stöttavlor samt styrketräningstrustning. Vissa träningsmoment sker utomhus i närområdet. NIU upplägget består av två träningar i veckan

Hur är träningarna uppbyggda?
Upplägget är designat för att utveckla eleverna som fäktare och atleter. Träningen består av 3 delar; den idrottsspecifika (fäktning och teknik), den fysiska (styrka, kondition, spänst, rörlighet mm.,) och den mentala (mentalträning, taktik och träningsplanering).

Hur går uttagningen till?
Uttagningen sker efter fysiska tester, en provträning och intervju. Syftet är att få reda på de sökandes fysiska nivåer, baskunskaper inom fäktning och inställning. Efter det sker en bedömning på elevernas satsning och ambitionsnivåer.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna?
NIU innebär en unik möjlighet för fäktare att komma upp i den träningsmängd som krävs för en elitsatsning då vi bedriver träning på skoltid. Det ges goda möjligheter att kombinera sina studier med sin idrottsliga satsning och på så sätt klara av skolan på ett bra sätt. Eleverna kommer även kunna fördjupa sina kunskaper om fäktning och träning med hjälp av kunniga tränare

Vilka borde söka NIU på SIG?
Alla som är djupt intresserade av fäktning och som vill ha möjligheten att utvecklas inom fäktning och som är eller vill bli en riktig atlet för livet.

NIU fäktning sker i samarbete med Djurgårdens IF Fäktning

Kontakt
Johan Lewin
E-post johan.lewin@idrottsgymnasiet.se