Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i simning på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Du har möjlighet att välja NIU i simning oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december här!

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten? 
Roberto Prestinoni: Ansvarig tränare för NIU-simning på Stockholm Idrottsgymnasium. Jag var aktiv simmare fram till cirka år 2000 då jag efter 17 år i idrotten valde att lägga ner min egna satsning. Jag simmade i Neptun hela min karriär och har efter simningen jobbat med träning i 20 år. Jag tog över ansvaret för NIU i mars 2022 och gör det i kombination med mitt yrke som simtränare i Neptun.

Vart tränar ni eleverna och hur ofta? 
NIU-eleverna på Stockholm Idrottsgymnasium tränar två gånger i veckan mellan klockan 08:00-10:00 på tisdagar och torsdagar på Eriksdalsbadet.

Hur är träningarna uppbyggda? 
Träningarna bygger på att skapa en aerob bas och även ge möjlighet till att förbättra de tekniska momenten. De tuffa träningarna med stora fysiska krav är ämnade att hamna på hemmaföreningarnas träningar. Träningen på NIU planeras efter tävlingskalendern och kan anpassas efter individen.

Hur går uttagningarna till?
Efter ansökan till Stockholms Idrottsgymnasium tas mellan 10-15 simmare ut för en provträning. Efter att vi fått en bild av simmarna och deras träningsförmåga går vi in djupare på de aktivas Rudoplh-poäng och Sum-sim prestationer. Därefter skickas svar ut till alla ansökande.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna? 
Träningen sker alltid i 50m bassäng och på en tid där sömn och återhämtning prioriteras. Det finns en nära kontakt mellan tränare och lärare för att underlätta de aktivas vardag så tävlingar och läger kan genomföras. Utbildning teoretiskt sker i samarbete med Gymnastik- och Idrottshögskolan där den nyaste forskningen presenteras.

Vilka borde söka NIU på SIG? 
Alla som vill satsa helhjärtat på sin simning och ta del av den senaste forskningen inom idrotten borde söka.

NIU simning sker i samarbete med Simning SK Neptun

Kontakt
Roberto Prestinoni
E-post roberto.prestinoni@idrottsgymnasiet.se