Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i rugby på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Du har möjlighet att välja NIU i rugby oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december.

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten?
Nicola Cramarossa: har tränat och spelat rugby i snart 25 år i olika träningsmiljöer och i tätt samarbete med flera ledarutbildare. Är numera World Rugby ledarutbildare i Coaching och Strength&Conditioning. Som spelare har han spelat både amatör och professionell klubbrugby i Italien. I Sverige har han spelat SM-final med Hammarby.

Vart tränar ni eleverna och hur ofta?
Vi tränar varje tisdagar och torsdagar, oftast på Östermalm IP. Under kallare månader tränar vi inomhus med fokus på styrka, löpning och rugbyns individuella färdigheter.

Hur är träningarna uppbyggda?
Både långsiktigt samt kortsiktigt träningsplanering följer den så kallat “Whole-Part-Whole” modellen: spelaren får testa spelet i ett visst kontext – fokus på taktiska lösningar; sen fokuserar dem på vissa detaljer av spelet – fokus på teknik; för att slutningen återgå till den initiala spelkontext – fokus på taktik-strategi och finjustering.

Första 3 månaderna fokuserar vi mest på spelförståelse med stor fokus på beslutsfattande i spelsituationer utifrån frågorna: Var är vi? Vad ser vi? Hur löser vi situationen?

Under vintermånaderna riktar vi fokus mot individuell utvecklingen, både fysiskt och tekniskt. Frågor vi ställer är: Vad behöver jag fokusera på för att vara mer effektivt på plan fysiskt/tekniskt? Hur planerar jag för vila, kost, samt skolarbete för att höja prestation?

Utomhusträningarna återupptas under vårterminen där vi fokuserar på att toppa prestation inför ny spelsäsong. Frågor blir: hur förbereder jag mig för att prestera? Vad ska justeras?

Hur går uttagningarna till?
Vi bjuder in alla intresserade spelare till öppna träningar i december/januari. Alla som söker till skolan får tips om träning och ett generellt träningsupplägg för att testa “livet på NIU”. I April-maj bokar vi en individuell uppföljningsmöte (personligen eller på distans) för att utvärdera utvecklingen av intressen till NIU Rugby, dvs vilja och beredskap att satsa på egen utveckling som rugby spelare.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna?
På SIG sätter vi stor fokus på balansen mellan alla delar av idrottarens livspyssel för högre prestationsnivåer blir nåbara när alla dessa delar synkar med varandra. NIU-Rugby erbjuder 3 år av regelbunden och kontinuerlig individuellt-baserat träning och en utbildning i en miljö med likasinnade idrottare.

Vilka borde söka NIU på SIG?
Ni som brinner för rugby och är redo att ta nästa steg för att uppfylla er egen potential.

Kontakt
Nicola Cramarossa
E-post nicola.cramarossa@idrottsgymnasiet.se