Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i gymnastik på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Skolan erbjuder NIU i både artistisk- och truppgymnastik. Du har möjlighet att välja NIU i gymnastik oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december här!

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten? 
Theres Sunebäck: ansvarig för Gymnastikdelen på SIG. Jag har en bakgrund som gymnast inom AG där jag har tränat och tävlat för landslaget med VM i Kina som främsta merit. Efter att jag avslutat min karriär inom AG började jag träna och tävla i Truppgymnastik. I början av 2000-talet så började jag som ledare i Stockholm Top Gymnastics där jag senare blev Sportchef. Jag har varit tränare i Vikingarnas Elittrupp sedan 2007 där jag har tränat gymnasterna på JSM och SM-nivå. Jag var även ansvarig för juniorlandslaget på Trupp EM 2018 i Portugal.

Johan Wikås: Född och uppvuxen i Halmstad där jag även startade min gymnastikkarriär. Har tränat både artistisk och truppgymnastik. Som gymnast har jag tävlat EM för både Sverige och Norge. Senare flyttade jag till Norge där jag jobbade som anställd tränare. Vid sidan av min anställning hade jag även uppdrag som landslagstränare för Norge. Numera jobbar jag som tränare för Stockholms idrottsgymnasium vid sidan av min anställning i GF Stockholm Top Gymnastics och mitt uppdrag i GF Brommagymnasterna. Jag håller även kurser åt Svenska gymnastikförbundet.

Vart tränar ni eleverna och hur ofta? 
Vi tränar i Åkeshov och i Engelbrektshallen, tisdag och onsdag förmiddag.

Hur är träningarna uppbyggda? 
Vår målsättning är att ge eleverna möjligheten till att utvecklas inom sin idrott. Vi utveckla det idrottsliga färdigheterna och även ge kunskaper som behövs för en elitidrottskarriär. Vi blandar både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Vi jobbar mycket med grunder, grundstyrka och att eleven ska ta eget ansvar inom sin träning. Eleven får möjlighet och tid för att utveckla dom delar som varje individ behöver jobba extra på. Vi har roligt tillsammans och är ett väldigt stort gäng från många olika klubbar runt om i Stockholm.

Hur går uttagningarna till? 
På våra uttagningar så tränar vi ett pass tillsammans för att vi ska se eleven. Det är inte avgörande vilken volt man kör just den dagen utan mer för att vi ska få en överblick vilka som söker och vilken kunskapsnivå eleven har.  Vi har några olika tester som vi gör för att få en bild av rörlighet, styrka och voltkontroll. Vi har även ett samtal med eleven för att få en bild av varför man önskar gå på SIG och berättar mer om hur det fungerar hos oss.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna? 
Det är en skola där eleverna har samma intresse och lägger ner mycket tid på sin idrott samtidigt som man får en bra utbildning. Man får möjlighet till mer träning och mer teoretisk kunskap som hjälper dig att utvecklas som idrottare.

Vilka borde söka NIU på SIG? 
Är man en person som älskar sin idrott, vill ha möjlighet att träna extra mycket så är SIG något för dig!

Kontakt
Theres Sunebäck
E-post theres.suneback@idrottsgymnasiet.se

Johan Wikås
E-post johan.wikas@idrottsgymnasiet.se