Med Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i baseboll och softboll på Stockholms Idrottsgymnasium får du möjligheten att kombinera studier med elitträning på hög nivå. Du har möjlighet att välja NIU i baseboll och softboll oavsett vilken förening du tillhör.

Stockholms Idrottsgymnasium är ett högskoleförberedande gymnasium där du får en gymnasie- och idrottsutbildning av högsta kvalitet, samtidigt som du kan vara med och skapa kontinuerliga framgångar för din förening. Du kan söka till samtliga av skolans program när du söker NIU på Stockholms Idrottsgymnasium.

Skicka in din ansökan senast 1 december här!

Vilka är ni tränare och vad har ni för bakgrund inom idrotten? 
Björn Johannesen: Huvudansvarig tränare, 22 år i landslaget var av 17 år som lagkapten.
2 VM, 10 EM A-pool och 2 B-pool, ca 180 landskamper. Spelat 2 år av collegebaseboll i USA, spelat 3 säsonger av Semi-PRO baseboll i Perth, Australien. En säsong i Tyska Bundesliga div1. Har 10 SM-guld med 3 olika klubbar. Jobbat som scout i Europa för MLB Scouting Bureau i 2 år. Coachat U18 landslaget baseboll 2013-2019. Har även jobbat som personlig tränare.

Brett Rosen: Assisterande tränare. Brett spelade collegebaseboll på Muhlenberg College där han var lagkapten hans 2 sista år. Han innehar även flera skolrekord. Han har spelat 2 säsonger i Tyska Bundesliga Div1 med Hamburg Stealers samt en säsong i New South Wales i Australien för Canterbury Bankstown Vikings. Sedan 2011 har Brett spelat med Storbritannien som basebollandslag, han har spelat 2 EM i A-poolen och 2 B-pools mästerskap. Han har även representerat GB i World Baseball Classic. Nu spelar Brett för Stockholm Monarchs Baseboll i Svenska Elitserien. Brett är har också jobbat som personlig tränare.

Vart tränar ni eleverna och hur ofta?
Vi tränar baseboll/softboll på Skarpnäcks Sportfält i Stockholm Basebolls Inomhushall samt på basebollplan. Styrketräning/gym körs på Nordic Wellness på Västmannagatan vid Odenplan. Vi som grupp tränar tillsammans 2-3 dagar i veckan beroende på hur ofta eleverna tränar med sina egna klubbar samt att eleverna har sina egna träningsprogram som dom tränar efter själva.

Hur är träningarna uppbyggda? 
Beroende på i vilken period vi är i så har vi olika fokusområden. Under hösten är det mycket fys. I december så fokuserar vi på fys och slagning och i början av året och våren så tränar vi kast, slagning och eleverna sköter sin fysträning på egen tid. Vi tränar mycket teknik och har stor fokus på att förstå rörelserna i kast, slagning och andra typer av rörelser i baseboll och softboll. När eleverna tar studenten så är vårt mål att dom ska ha stor förståelse och kunskap för att kunna ta nästa steg i sin utveckling både fysiskt och idrottsmässigt.

Hur går uttagningarna till? 
Vi har träningar som fungerar som uttagning samt att tränarna pratar med tränare från klubbarna angående framtida elever. Vi tittar på fysiska förutsättningar, rörelsekapacitet samt vilken inställning spelarna har för att träna och hur individen fungerar i gruppen.

På vilket sätt underlättar SIG:s NIU det för eleverna? 
Att kunna träna med andra elever som har höga mål och stort driv i sitt idrottande och utbildning samt att ha tränare som har spelat på hög internationell nivå samtidigt som de fortfarande kan bo hemma.

Vilka borde söka NIU på SIG? 
Är du en baseboll eller softbollspelare som vill ta nästa steg i din träning och utveckling till nästa nivå, samt förbereda dig för att spela på internationell nivå eller på college i USA. Genom att få kontinuerlig träning med tränare som har stor kunskap i spelarutveckling i baseboll och softboll som också är utbildade personliga tränare, så är SIGs NIU-utbildning ett fantastiskt alternativ om du vill träna på hemmaplan.

NIU baseboll och softboll sker i samarbete med Stockholms baseboll- och softbollförbund. 

Kontakt
Björn Johannesen
E-post bjorn.johannesen@idrottsgymnasiet.se